email me :

email me : getahskrab@gmail.com

click la disini!!

Monday, 26 September 2011

Bongkar!! Bernama nak menipu rakyat lagi

Berikut adalah berita yang disiarkan oleh Bernama [Bernama].. Menurut Bernama, Lim Guan Eng cuba burukkan Negeri Johor dan sengaja mengaitkan dengan Sultan Johor untuk menaikkan Kemurkaan sultan..namu akhirnya terbongkar kerana Lim Guan Eng tidak sedikitpun memfitnah atau memburukkan Johor..


Dibawah adalah dialog penuh Lim Guan Eng dan stesen radio Australia [ rakaman suara - [ABC Australia] ]
dan skrip dari ABC Australia [[ABC Australia] ] Tidak ada satu pun Lim Guan Eng Sebut nama Johor, sebut pun tidak,apatah lagi soal lain..lagi la xdak kena mengena dengan Johor..propganda Umno untuk meraih undi oleh makcik2 kampung yang tak baca blog..
Lim Guan Eng Ketua Menteri negeri Malaysia Pulau Pinang dan Setiausaha Agung Parti Tindakan Demokratik Malaysia, DAP.
Encik Lim telah membawa kemajuan yang membanggakan ke Pulau Pinang di bawah sistem tadbir urus yang berdasarkan prinsip-prinsip 'Kompetensi, Akauntabiliti dan Ketelusan'.
Pada hari Isnin, Ketua Menteri menyampaikan ucapan mengenai hak asasi manusia dan ketelusan pada satu majlis yang ditaja oleh Pusat Pengajian Malaysia di Institut Asia Monash University di sini di Melbourne.
Presenter: Cameron Wilson Speaker: Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang dan Setiausaha Agung Parti Tindakan Demokratik Malaysia

    
Dengar:
    
Windows Media
 

LIM: Kami cukup gembira apabila dia membuat pengumuman itu tetapi apabila dia berkata kemudiannya bahawa ia akan dimansuhkan tahun depan mungkin selepas pilihan raya akan datang, kami tertanya-tanya sama ada dia hanya menjalankan kosmetik dan semata-mata untuk hadir atau menggambarkan kelayakan hak-hak manusia itu. Jadi saya fikir sama ada ini adalah pemansuhan tulen perbuatan yang saya rasa masih belum dapat dilihat, terdapat tanda soal yang besar.
 

WILSON: Adakah anda berfikir anda akan mendapat lebih terperinci sebelum pilihan raya?
 

LIM: Kami berharap demikian tetapi jika dia ikhlas tentang memansuhkan akta itu, dia sepatutnya dilakukan di Parlimen yang akan datang duduk tahun ini. Tidak ada sebab untuk menunggu tahun depan. Betapa sukarnya untuk memansuhkan sesuatu perbuatan? Ia hanya sebuah undang-undang satu halaman, dan saya tidak fikir akan ada mana-mana pembangkang di parlimen.
 

WILSON: Berapa banyak keputusan ini atau pengumuman untuk memansuhkan akta tersebut, berapa banyak yang anda fikir adalah yang berkaitan dengan beberapa bantahan dan menolak sosial yang kita telah melihat di Malaysia tahun ini?
 

LIM: Sudah pasti ia dikaitkan kerana perhimpunan Bersih, usaha untuk pilihan raya yang bebas, adil dan bersih teruk mishandled oleh kerajaan di dua ribu tangkapan rakyat biasa dan mematuhi undang-undang, dan Malaysia menerima kutukan meluas tindakan keras keras. Dan saya fikir mereka kehilangan sokongan yang amat besar, penarafan kelulusan Perdana Menteri tergelincir dari yang tinggi sebanyak 73 peratus kepada 59 peratus. Jadi ini adalah satu usaha oleh beliau untuk pantai-sokongan untuk cuba mendapatkan semula inisiatif bahawa dia juga seorang penyokong hak asasi manusia. Tetapi kita tertanya-tanya sama ada dia hanya menuang wain lama di dalam botol baru.
 

WILSON: Adakah ini perubahan dalam sokongan kepada Perdana Menteri atau penurunan seperti yang anda mengatakan sokongan kepada Perdana Menteri, adakah ia secara semulajadi diterjemahkan kepada sokongan yang lebih tinggi untuk Bersih?
 

LIM: Pasti, dan juga saya fikir ia juga makan ke dalam usahanya untuk cuba untuk memenangi kembali negeri-negeri yang lebih dalam pilihan raya akan datang. Jadi ini adalah seperti yang saya katakan cubaan, menjalankan kosmetik yang hanya akan terbukti jika dia terus memansuhkan tahun depan, tetapi jika dia tidak tahun ini. Dan juga soalan lain Cameron ini adalah bahawa dia telah berkata bahawa walaupun ISA akan dimansuhkan, ia akan digantikan oleh dua undang-undang pencegahan yang lain, dan kita tertanya-tanya jika undang-undang pencegahan yang bahawa dia akan menggantikan ISA yang sama. Dan ia bukan satu, dua undang-undang pencegahan, dan kita kini mendapat dua ISA dan bukan satu.
 

WILSON: Dan pada peringkat ini terperinci kedua-dua undang-undang baru adalah masih daya terhad?
Lim: Tiada maklumat apa-apa. Oleh itu, ia mungkin berakhir sehingga menjadi kosong, pengumuman bermakna.
 

WILSON: Bolehkah kita menambah, Saya ingin mendengar pengalaman peribadi anda dengan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Sekarang anda adalah orang-orang yang ditahan di bawah akta ini pada masa lalu, ia telah beberapa waktu yang lalu, tetapi anda hanya boleh menggariskan bagi kami hal keadaan penangkapan itu?
 

LIM: Saya ditahan kerana menjadi ancaman kepada keselamatan negara, pada bila-bila masa saya hanya 26 tahun, yang baru dipilih Parlimen, dan ia sebenarnya adalah undang-undang pencegahan yang menahan tanpa perbicaraan. Jadi, ia adalah satu latihan subjektif atau penjalanan budi bicara oleh menteri yang bertanggungjawab. Mereka tidak mempunyai justifikasi mengapa mereka ditangkap anda, dan ia sewenang-wenangnya dan sepenuhnya, digambarkan sebagai penderaan tangan tinggi norma demokrasi, satu akta untuk menyekat perbezaan pendapat. Jika saya dianggap sebagai ancaman keselamatan apabila saya hanya 26 tahun, saya ingin untuk mempercayai saya ancaman keselamatan yang lebih besar sekarang. Mengapa saya tidak ditahan sekarang?
 

WILSON: Tetapi adakah anda tahu pada bila-bila masa yang anda sedang bermusuhan dan anda mungkin akan tertakluk kepada rawatan seperti ini?
 

LIM: Tidak, saya dijangka akan ditahan di beberapa titik kerjaya saya, tidak apabila saya hanya dipilih ke parlimen. Bagaimana anda boleh menjadi ancaman kepada keselamatan negara apabila anda hanya 26 dan saya tidak fikir saya yang berpengaruh bahawa jika saya tidak ditahan seluruh negara akan naik dalam api. Yang dibuat-buat.
 

WILSON: Dan anda telah ditahan selama lebih setahun, hanya menjelaskan keadaan?
Lim: 18 bulan, bagi tempoh 60 hari pertama anda dimasukkan ke dalam bilik kurungan seorang, syarat-syarat tahanan apa yang anda lihat dalam filem, soal siasat secara berterusan selama 48 jam, mereka meletakkan anda di dalam bilik yang tertutup tanpa sebarang tingkap, hanya pengudaraan shute atau pengudaraan dan anda hanya memotong sepenuhnya dari masyarakat. Jadi anda hanya berhadapan dengan empat dinding dan anda tidak mempunyai hubungan manusia apa-apa kecuali dengan penyiasat anda. Dan saya fikir bahawa kebosanan dan bahawa kurungan benar-benar boleh memandu anda dinding.
 

WILSON: Jadi, anda tidak mempunyai idea apa jenis sokongan yang anda mungkin telah di luar berpantang anda dan berapa banyak orang yang tahu tentang keadaan anda?
 

LIM: Untuk 60 hari pertama, tiada. Tetapi selepas penahanan saya telah dilanjutkan selama dua tahun, maka saya mempunyai hubungan dengan dunia luar, tetapi tidak untuk 60 hari pertama.
 

WILSON: Bagaimana pengalaman yang membentuk kerjaya politik anda?
 

LIM: Well apabila anda ditahan di bawah ISA hanya terdapat dua keputusan mungkin; seseorang itu sama ada anda memecahkan dan anda memberi, apa yang ... diterangkan kepada keluarga anda anda diserahkan, atau anda menjadi lebih bertekad untuk mencuba untuk reformasi. Dan saya fikir bahawa saya akhirnya marah dan lebih ditentukan kerana saya berkata untuk memastikan bahawa apa yang terjadi kepada saya sekiranya mungkin tidak berlaku kepada rakyat Malaysia yang lain.
 

WILSON: tetamu saya pada segmen hari ini Profile Connect Asia adalah Lim Guan Eng - Ketua Menteri negeri pulau Malaysia Pulau Pinang, dan Setiausaha Agung Parti Tindakan Demokratik Malaysia. Adakah anda merasa sama sekali bahawa peranan keluarga anda, hakikat bahawa anda daripada keluarga yang aktif dalam politik dan yang agak berpelajaran tinggi dan sebagainya, melakukan perubahan itu rawatan yang anda terima?
 

Lim: Tidak, saya berfikir bahawa mungkin mereka merawat saya sedikit lebih keras daripada rakan-rakan seperjuangannya saya yang lain, mungkin kerana saya sedikit, saya adalah seorang lelaki muda kemudian, saya marah pada hakikat bahawa saya ditahan, dan beberapa soalan-soalan yang mereka bertanya dan sebab-sebab mereka cuba untuk menjustifikasikan bagi penahanan saya adalah tidak masuk akal. Jadi mereka menganggap saya akan memberikan kerjasama dan mengapa kerana saya berkata mungkin mereka merawat saya sedikit lebih keras.
 

WILSON: Dan bagaimana yang menggunakan tahanan itu dan ISA, bagaimana telah yang berubah memandangkan penggunaan itu untuk mempengaruhi parti politik pembangkang sejak beberapa tahun yang lalu sejak anda ditahan, apa yang, 25 tahun yang lalu sekarang?
 

LIM: 1987, yang akan hampir 25 tahun, betul-betul.
 

WILSON: Oleh itu, ia berubah, anda melihat rawatan yang berbeza musuh-musuh politik dalam masa itu?
 

LIM: Ya, saya rasa rawatan kini lebih sedikit, dan saya tertanya-tanya sama ada penggunaan berperikemanusiaan perkataan yang sesuai, tetapi saya fikir mereka merawat mereka sedikit lembut berbanding pada zaman kita, kerana ia digunakan untuk mendapatkan jauh dengannya, dan apabila anda menekankan pendera anda, mereka terpaksa melakukan beberapa pengubahsuaian. Tetapi sekali lagi ini adalah pengubahsuaian dangkal. Teras isu itu bahawa ISA adalah jahat, penahanan tanpa bicara adalah salah. Tiada apa-apa jua, penjelasan tidak boleh menghidupkan apa yang hitam ke putih. Dan ia perlu dimansuhkan tanpa syarat.
 

WILSON: Oleh itu, apa yang anda hendak cari daripada Perdana Menteri, Najib Razak, adalah, komitmen untuk memansuhkan tanpa syarat?
 

LIM: Betul.
 

WILSON: Bagaimana optimis yang anda bahawa anda sebenarnya akan melihat bahawa?
 

LIM: Nah hakikat bahawa dia terpaksa menghasilkan, yang sebelum ini kedudukannya adalah bahawa tidak akan ada pemansuhan ISA dan beliau enggan untuk berkompromi terhadap soal keselamatan. Sekarang ini pengumuman secara tiba-tiba saya fikir adalah hasil daripada tekanan yang bersepadu daripada semua lapisan masyarakat, walaupun daripada penyokong dalam parti pemerintah. Saya rasa dia telah datang untuk menyedari bahawa dia tidak dapat menahan tuntutan masyarakat sivil, dan walaupun Malaysia adalah untuk menjadi sebuah negara yang bertamadun apa-apa undang-undang yang menindas, yang menindas dan bersifat menindas perlu pergi.
 

WILSON: Adakah anda percaya bahawa itu keputusan Mahkamah Australia Tinggi untuk menolak perjanjian yang dirancang di Australia untuk menghantar pemohon suaka ke Malaysia untuk pemprosesan dan yang perhatian bahawa yang telah dibawa ke atas Malaysia sebagai sebuah negara, hak asasi manusia amalan di sini di Australia, buat anda rasa bahawa ini telah mempengaruhi mana-mana?
 

LIM: Saya akan mengatakan ia mungkin telah mendorong Perdana Menteri untuk mempercepatkan panggilan dan tuntutan-tuntutan supaya ISA dimansuhkan. Sudah pasti ia memalukan bagi Malaysia untuk digambarkan oleh pemimpin-pemimpin politik tertentu di Australia, dan saya fikir yang lebih penting oleh Mahkamah Tinggi Australia bahawa kita tidak mengukur sehingga norma-norma hak asasi manusia antarabangsa. Dan saya tidak fikir bahawa ini adalah sesuatu yang kita boleh memegang kepala kita sehingga tinggi, dan pastinya saya yakin ia akan mendorong Perdana Menteri untuk mempercepatkan pertimbangan untuk memansuhkan akta itu.
 

WILSON: Apakah yang tidak besarkan pengaruh keputusan mahkamah Australia dan perbahasan di sini di Australia bahawa keputusan ini dapat melihat pemansuhan yang digubal itu telah pada kad untuk tahun dengan tiada berlaku?
 

LIM: Saya hanya mengatakan ia boleh mendorong keputusan dipercepatkan. Seperti yang saya katakan Malaysia tidak mahu diukur negatif berbanding untuk Nauru. Saya akan berfikir bahawa tidak akan percuma oleh mana-mana standard. Oleh itu, pastinya ia akan memalukan bagi mana-mana pemimpin Malaysia, dan bukan sahaja di Australia tetapi juga negara-negara lain bahawa rekod hak asasi manusia kami tidak mengukur sehingga di peringkat antarabangsa, dan saya fikir dengan memansuhkan atau dengan membuat pengumuman ini dia telah menerima kredit yang amat besar, dan Saya yakin Malaysia telah menerima akhbar yang menggalakkan di peringkat antarabangsa.
 

WILSON: Jadi, dalam pengalaman yang lalu telah memasuki ke dalam rundingan dengan Australia bagi menangani pencari suaka, mungkin kesilapan dalam penghakiman, adakah ia hanya membawa kira-kira penelitian yang lebih besar ke atas Malaysia?
 

LIM: Mungkin jika ditinjau kembali ya, tetapi saya fikir pada mulanya mereka melihat manfaat ekonomi daripada perjanjian ini. Dan apabila rekod hak asasi manusia di Malaysia telah diteliti, akhirnya ia hanya tidak mengukur sehingga.
 

WILSON: Bolehkah kita selesaikan bercakap sedikit pada nota yang berasingan, bercakap mengenai ekonomi di Malaysia pada masa ini, Pulau Pinang di mana anda, salah satu daripada negeri-negeri yang paling maju dan ekonomi penting Malaysia. Apa yang memandu ledakan pada masa ini?
 

LIM: Saya fikir beberapa faktor; nombor satu saya rasa banyak syarikat mencari alternatif dan Pulau Pinang mampu untuk menawarkan bahawa kerana kita akhirnya mendapat perbuatan kita bersama-sama. Terutamanya kerana kita telah mengambil alih pada tahun 2008, kami telah melaksanakan tadbir urus yang berdasarkan kecekapan, akauntabiliti dan ketelusan. Kami telah mengambil pendirian yang kuat menentang rasuah, menggalakkan integriti dan saya ingin menyatakan bahawa pada asasnya kami rasuah hampir sifar di Pulau Pinang. Kami telah dipuji oleh Transparency International bagi melaksanakan tender terbuka dan memerangi rasuah.
 

WILSON: Jadi yang telah berjaya pelaksanaan tender terbuka?
 

LIM: Ya, kami telah menyimpan wang awam yang mengakibatkan lebihan belanjawan setiap tahun, dan kami telah mendapat lebihan belanjawan rekod, jadi ini telah menyebabkan paras rekod pelaburan, lebihan bajet rekod, kekurangan tenaga kerja dan juga hutang yang hampir sifar.
 

WILSON: Apakah ia sesuatu yang anda boleh lihat yang dipohon ke seluruh Malaysia?
 

LIM: Pasti, sebenarnya apabila anda bercakap tentang Cameron tender terbuka, ia adalah satu norma antarabangsa, tetapi di Malaysia, ia dianggap sebagai apa yang saya gambarkan sebagai walaupun bidaah, bidaah kerana Malaysia tidak pernah mengamalkan tender terbuka, ia sentiasa dilakukan melalui tender dirunding dan pada dasarnya sesuatu untuk kroni-kroni, sesuatu kereta api kuah. Jadi kita merasakan bahawa kita telah membuktikan bahawa kerajaan yang bersih yang menjalankan amalan ketelusan, amalan tender terbuka boleh daripada melaksanakan sebuah kerajaan yang menjaga kroni dan tidak telus.
 

WILSON: Oleh itu, diberikan kami telah dibincangkan dalam 15 minit terakhir di sini, perubahan dalam politik, beberapa perubahan dalam ekonomi yang anda baru sahaja dibincangkan di sana, bagaimana signifikan saat ini dalam sejarah Malaysia pembaharuan sebenar, untuk benar-benar melihat perubahan dalam masa depan negara dijalankan?
 

LIM kami di persimpangan, sama ada kita boleh melihat perubahan dan saya rasa perubahan kini perkataan yang paling berkuasa di dunia. Anda tidak boleh menghentikan perubahan, anda sama ada telah berubah atau anda akan berubah, dan terpulang kepada rakyat Malaysia untuk merebut inisiatif untuk menuntut demokrasi dan menuntut semula kerajaan mereka. Kerajaan perlu kepada rakyat, bukan untuk kroni, dan jika rakyat Malaysia dapat memiliki keberanian untuk menukar Saya pasti kita boleh berpendapatan tinggi dan kita boleh menyertai barisan negara-negara demokrasi yang bertamadun.

fikir2 kan lah penipuan lembu2 umporno.. 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

network!

TOP 10 !

jom la ikut saya!